Keelenõuannete kogu


Koolonist ja mõttekriipsust (2007-03-12)


Koolonit kasutatakse selgitava lauseosa ees, nt Kliendid on üheksaga lõppevatele hindadele reageerinud erinevalt: kes on võtnud uusi hindu naljana, kes tahab ühte senti tagasi saada. Peale lugematute pottide on terrassil veel üks eripära: keset paekivisillutist on jäetud istutusauk, kus kõrgub sihvakas pihlapuu.

Samuti on koolon loetelu ees kokkuvõtva sõna järel, nt Kauplusautodes müüdi tuntud defitsiitkaupu: apelsine, Kalevi maiustusi, suitsuvorsti. Mittesuitsetamine toob endaga kaasa mitmesuguseid eeliseid: raha jääb üle, nahk säilitab terve jume, hambad püsivad valgemad, hingamine on kergem.

Kui loetelu ees ei ole kokkuvõtvat sõna, pole koolonit tarvis, nt Tooteid müüakse_ Eestis, Saksamaal, Austrias ja Suurbritannias. (Vrd Tooteid müüakse järgmistes riikides: Eestis, Saksamaal, Austrias ja Suurbritannias.) Metsakasutusõiguse kitsendused selle seaduse järgi on_ metsa kasutamine puidu saamiseks, jahinduseks, teadus- ja õppetööks ning rekreatsiooniks. Sihtrühma kuuluvad_ pensionärid, töötud ja lapserohked perekonnad. (_ märgib veaohtlikku kohta.)

Koolon on ülearune ka lisandi ja selle jutumärkides põhja vahel, nt Ta esineb teemal „Mida Juku ei õpi, seda Juhan ei tea“. Pildi all on tekst „Anna käppa, vend!“. Müügile ilmus raamat „Kas te teate, kuidas saada rikkaks?“. Vanasõna „Tänasida toimetusi ära viska homse varna“ pole hoopiski aegunud. Otsekõne ees on koolon ja jutumärkide järel punkti pole, nt Sõber õpetas mind: „Tänasida toimetusi ära viska homse varna.“

Mõttekriips on loetelu järel kokkuvõtva sõna ees, nt Harjutus sobib ergutuseks lastele, noorukitele, tööealistele inimestele ja vanuritele – kõigile vanuserühmadele. Valitsuses, Riigikogus, volikogudes – kõikjal arutati keerulist olukorda. (Vrd Keerulist olukorda arutati kõikjal: valitsuses, Riigikogus, volikogudes.)

Argo Mund