Keelenõuannete kogu


Pasta tuubi tagasi (2008-05-05)


Mis on pasta ja mis on tuub? Kirjutatakse:

„Kuju järgi jagatakse pastasordid kuude suurde rühma: .. torukujulised sordid – seest tühjad sordid, näiteks meie armsad makaronid ehk maccheroni’d, penne’d – siledad tuubid, mille otsad on diagonaalselt lõigatud, ja penne rigate’d – soonilised tuubid.“ (Elukiri 2008, nr 4)

Toru- jm kujulised tainatooted (makaronid, nuudlid, spagetid) on eesti keeles saanud nime makaronide järgi – makarontooted. Pasta on meil tähendanud tainjat segu, nagu tomati- või hambapasta. Tuub on pastaga seotud – sedasi oleme nimetanud kruvitava korgiga torukujulist plast- või plekkkesta kreemide, pastade jms mahutamiseks. See „tuub“, mida loo alguses toodud näite autor mõtleb, on eesti keeli hoopis toru (ladina tubus, inglise tube). Toru otsa lõikab eestlane viltu. Tõlgime nüüd maakeelde: penne on viltu lõigatud otsaga torud. Itaalia penna tähendab sulge ja eks lõigatud ka kirjutussule ots viltuselt. Mitmuse tunnust -d ei pea enam lisama, sest itaalia penne ja maccheroni on isegi mitmuses, ainsus on penna ja maccherone.

Võõramaid makaroninimetusi sobib – vähemalt esiotsa – kirjutada kursiivkirjas: sööb fettuccine’t, tagliatelle’t, pappardelle’t (eri laiusega lintnuudlid), farfalle’t (liblikmakaronid), fusilli’t (spiraalmakaronid), orzo’t (otstarbelt supimakaronid, kujult riisiterataolised), cannelloni’t, tortellini’t (mõlemad on täidisega makaronid, esimest neist on kuju järgi nimetatud ka rullmakaronideks). Võõrsõnana on ÕS 2006-s sees ravioolid, tuntuse suurenedes võiksid lisanduda nt kannelloonid ja tortelliinid. Muidugi ei maksa makarone nimetades unustada ka ilmekaid liitsõnu, mis eespool sulgudes lisatud. Mitmesuguse kujuga makaronvigurite ühisnimetus on vigurmakaronid, mis hõlmab ka näiteks teokarbid (itaalia conchiglie).

Makaron, mida pasta praegu inglise keele toel välja sööb, ei ole tulnud eesti keelde nõukogude ajal, nagu vahel arvatakse. Sõna on sees juba 1918 ilmunud „Eesti keele õigekirjutuse-sõnaraamatus“. Ei ole küll makaroni süü, et ta mõnele meist vaid Vene aega meenutab.

Maire Raadik