Keelenõuannete kogu


Sidekriipsust liitsõnades - hüva nõu menüükoostajale (2007-09-18)


Menüüdesse sigineb sageli seda tüüpi toidunimetusi, mille täiendsõnad märgivad koostisaineid, nagu avokaado-tomatisalat, kana-paprikasuupiste, oa-singisupp, puuvilja-pähklitäidis, rummi-rosinajäätis, mis tuleb kirjutada sidekriipsuga.

Sidekriips asendab seesugustes üht mõistet väljendavates sõnades sidesõna ja: feta-spinatirullid (ühed rullid, mis sisaldavad nii fetat kui ka spinatit), seene-kartulikotlet (sisaldab seeni ja kartulit). See, kui mõni liitsõna komponentidest on omakorda liitsõna, sidekriipsu kasutust ei muuda: suitsufaasani-kevadkogritsaterriin, kiivi-piparmündikaste, lehttaina-puuviljapirukas.

Sellistes toidunimetustes võib sidekriipse olla rohkemgi. Näiteks kui toit koosneb kolmest komponendist, võib liitsõnasse panna ka mitu sidekriipsu: apelsini-porgandi-jogurtijäätis, porgandi-kaalika-jõhvikasalat, tüümiani-virsiku-sidrunheinakaste. Kolme või enama komponendi korral oleks siiski parem esitada paar olulisemat, mitte kõiki koostisaineid üles lugeda.

Tsitaatsõna eraldatakse liitsõnades alati sidekriipsuga: cappuccino-kook (võrdluseks nt kohvikook), aprikoosi-croissant, tomati-mozzarella-salat, singi-juustu-baguette (esimene sidekriips asendab ja-d, teine eraldab tsitaatsõna).

Vt ka Tiina Leemetsa artikkel „Kas siia käib sidekriips?“.