Keelenõuannete kogu


Direktori vallandamisotsus ja direktori vallandamise otsus (2013-03-27)


Kui direktor ise teeb vallandamisotsuse, siis on see direktori vallandamisotsus – direktor on tegija. Kui keegi teine teeb otsuse vallandada direktor, tuleb kirjutada direktori vallandamise otsus – direktor on objekt, otsus on tehtud tema kohta.

Kui mõnes muinasjutus korraldavad kaisukarud joonistusvõistluse, on see kaisukarude joonistusvõistlus (kaisukarud kui tegijad). Kui aga lastele korraldatakse võistlus kaisukarude joonistamises, tuleb kirjutada kaisukarude joonistamise võistlus (kaisukarud kui objektid).

Pangem tähele, et kui kolmeosaliste ühendite keskmine osa märgib tegevust ja esimene osa selle tegevuse objekti (vallandab keda, joonistab mida), on õige kirjutada sõnad lahku, nt ajalehtede lugemise võimalus (mitte aga „ajalehtede lugemisvõimalus”), filmide rahastamise otsus, investeeringute menetlemise kord, kuningriigi loomise katse, laskemoona käitlemise nõuded, otsuse muutmise ettepanekud, raamatute paigutamise võimalused, relva hoidmise tingimused, siseruumi puhastamise teenus, tulekahjuhäire edastuse süsteem, tänava sulgemise luba, ürituste korraldamise firma, tuleohtlike ainete ladustamise ruum, ehituse ettevalmistamise osakond.

Ent kui tulemus ei kujune liiga pikaks, saab kolme sõna ühendi kujundada liitsõnaks: kohvi valmistamise meetod ~ kohvivalmistusmeetod (ent mitte „kohvi valmistamismeetod“), mõisate tutvustamise mäng ~ mõisatutvustusmäng, tabelite lugemise oskus ~ tabelilugemisoskus, toodete kasutamise koolitus ~ tootekasutuskoolitus, jäätmete kogumise reid ~ jäätmekogumisreid (vrd ohtlike jäätmete kogumise reid).

Selle teema kohta võib lisaks lugeda Rein Kulli artiklist ajakirjas Õiguskeel (1998, nr 2, lk 41–44), Maire Raadiku „Panganduskeelest“ (2005, lk 20–21) ja Tiiu Erelti „Terminiõpetusest“ (2007, lk 269–270).