Keelenõuannete kogu


Veinide ja juustude õigekiri


Ajakirja Oma Keel 2018. aasta 1. numbris annab Sirje Mäearu keelenõu veinide ja juustude õigekirja kohta.

• Millest oleneb, kas kirjutada tekstis „Cabernet Sauvignon“ või ’Cabernet Sauvignon’? Kunas on õige Cabernet Sauvignon?
• Kas Roqueforti juust, Roquefort või rokfoor?
• Miks on võimalik joob Chianti veini = Chiantit, aga üksnes joob Tšiili veini?
• Miks on õige kirjutada Pecorino Romano?
• Kuidas käänata veininime Merlot?
• Kuidas vormistada juustunimetuse mozzarella käändevorme?
• Miks on ploomivein ja leibjuust väikese algustähega?
• Miks tuleb kirjutada pähklijuust, aga Kreeka pähkli juust?
• Mis tähendusvahe on liitsõnal mahevein ja sõnaühendil mahe vein?

Nendele ja paljudele teistele küsimustele leiab huviline vastuse siit.